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Q&A: Individualized Education Program Team Membership 
The Minnesota Department of Education (MDE) Division of Assistance and Compliance developed this document 
to assist school districts in making determinations regarding who the individualized education program (IEP) 
team members will be and when the district must obtain written agreement or consent to excuse a team 
member from an IEP meeting. The purpose of this document is to provide helpful, general information to the 
public. It does not constitute legal advice nor is it a substitute for consulting with a licensed attorney. The 
information below should not be relied upon as a comprehensive or definitive response to your specific legal 
situation. 

Question 1: Who are necessary members of an IEP meeting? 

Answer: The required members of an IEP team include: 

a. Parents of the student. 

b. At least one regular education teacher of the student (if the student is, or may be, participating in 
regular education classes). 

c. At least one special education teacher of the student or, where appropriate, at least one special 
education services provider of the student. 

d. An administrative designee, also called a representative of the agency, who is qualified to provide or 
supervise the provision of specially designed instruction to meet the unique needs of students with 
disabilities, is knowledgeable about the general curriculum, and is knowledgeable about the availability 
of resources of the district. 

e. An individual who can interpret the instructional implications of evaluation results, who may also be a 
member of the team as described above. Additionally, a teacher who is licensed the student’s disability 
area must be part of the student’s IEP team. That team member is responsible for conducting the 
student’s evaluation and participating at team meetings when an IEP is developed, reviewed, or revised. 
Consultation and indirect services as defined in Minnesota Rules, 3525.0210 must be provided to the 
general or special education teacher providing instruction if not licensed in the disability. The frequency 
and amount of time for specific consultation and indirect services is determined by the IEP team. 

IEP teams for students under the autism spectrum disorder (ASD) category must include one of the following 
types of teachers: 

• Licensed ASD teacher, licensed at the age/grade level of the student. 

• Licensed academic and behavior strategist (ABS) teacher for students in K-12, with a range of mild to 
moderate needs, 

• Licensed early childhood special education (ECSE) teacher for children from birth through age six. 
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The IEP team may include additional professionals with experience and expertise in ASD, including, but not 
limited to: 

• School psychologist. 

• Speech and language pathologist. 

• Occupational therapist. 

• Other licensed special education teachers. 

• Other related service personnel. 

Authority: 34 C.F.R. § 300.321(a)(1)-(5), Minn. R. 3525.2810, subp. 1(B), Minn. R. 3525.2350, subp. 2, and 
Minn. R. 3525.1325, subp. 4; See also, Minn. R. 8710.5500, Minn. R. 8710.5050, and Minn. R. 8710.5850. 

Question 2: Who else may attend an IEP meeting? 

Answer: Additional members of an IEP team may include: 

a. At the discretion of the parent or the district, other individuals who have knowledge or special expertise 
regarding the student, including related services personnel, as appropriate. 

b. The student with a disability, whenever appropriate. The district must invite a student with a disability 
to attend the student’s IEP team meeting if a purpose of the meeting will be the consideration of the 
postsecondary goals for the student and the transition services needed to assist the student in reaching 
those goals under 34 C.F.R § 300.320(b). If the student does not attend the IEP team meeting, the school 
district must take other steps to ensure that the student’s preferences and interests are considered. 

c. To the extent appropriate, with the consent of the parents or a student who has reached the age of 
majority in implementing the transition requirements, the school district must invite a representative of 
any participating agency that is likely to be responsible for providing or paying for transition services. If a 
participating agency, other than the local school district, fails to provide the transition services described 
in the IEP the school district shall reconvene the IEP team to identify alternative strategies to meet the 
transition objectives for the student set out in that program. 

Authority: 34 C.F.R. § 300.321(a)(6)-(7), 34 CF.R. § 300.321(b)(1)-(3), Minn. R. 3525.2810, subp. 1(B) and 
Minn. R. 3525.2810, subp. 4. 

Question 3: What happens if a required IEP team member, other than the parent, is unable to attend a 
scheduled IEP team meeting? 

Answer: The parent of the student and the district can agree, in writing, that it is not necessary for the IEP 
team member to attend if the member’s area of the curriculum or related services is not being modified or 
discussed in the meeting. 

A necessary member of the IEP team may be excused from attending an IEP team meeting, in whole or in part, if 
the parent and the district consent in writing to the excusal and the necessary 
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Member submits written input for the development of the student’s IEP prior to the meeting. The written 
consent must be sufficient to ensure that the parent is fully informed of their right to have an IEP meeting with 
all members present. 

Authority: 34 C.F.R. § 300.321(e) and 71 Fed. Reg. 46674. 

Question 4: What happens if the IEP team notice includes a discretionary IEP team member who 
subsequently is unable to attend the IEP team meeting? 

Answer: Because discretionary IEP members are not required members of the IEP team, the school district is 
not required to obtain written agreement or written consent from a parent when that member is unable to 
attend an IEP meeting. 

Authority: 34 C.F.R. § 300.321(e) and 71 Fed. Reg. 46675. 

Question 5: What process should a school district use to determine whether it should hold an IEP meeting 
without the presence of a necessary IEP team member? 

Answer: Comments to the federal regulations encourage local education agencies (LEAs) to carefully 
consider, based on the individual needs of the student and the issues to be addressed at the IEP team meeting, 
whether it makes sense to offer to hold the IEP team meeting without a particular IEP team member in 
attendance or to reschedule the meeting so that a team member could attend and participate in the discussion. 
The comments specifically state that LEAs may not routinely or unilaterally excuse IEP team members from 
attending IEP team meetings without parental consent. A school district that routinely excuses IEP team 
members from attending IEP team meetings is not in compliance with the Individuals with Disabilities Education 
Act (IDEA) requirements and, therefore, is subject to the state’s monitoring and enforcement provisions. 

Authority: 34 C.F.R. § 300.321(e) and 71 Fed. Reg. 46674. 
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